Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vegatop

Een nieuwe BBM

E-mail Print PDF

Ik heb een nieuwe broodbakmachine gekocht, in de aanbieding bij de Blokker. Precies hetzelfde model als dat ik had. Een BBM moet 2 dingen kunnen: brood bakken en deeg maken. In beide dingen was de machine die ik had goed (tot de verwarming het begaf), dus waarom zou ik op iets anders overstappen. Een machine die 5 keer zo duur is doet het echt niet 5 keer beter.

De BBM is al vol in gebruik. Gisteren heb ik er een paasbrood in gemaakt en nu staat hij deeg te kneden voor een afbreekbrood. Het paasbrood heeft geen traditioneel spijsvulling. De paasbroden die je in de winkel koopt zijn eigenlijk kerststollen met een andere opdruk op de doos. Een paasbrood bevat geen spijs, maar staat wel bol van de vulling: noten en gedroogd fruit.

Read more...
 

Het is rustig in de keuken

E-mail Print PDF

In een periode dat de website het steeds beter gaat doen, is het juist rustig in de keuken. Natuurlijk, er is nog een heel lange lijst met te proberen recepten, maar de tijd ontbreekt op het ogenblik een beetje. Van de recepten die wel geprobeerd worden, valt een aantal af voor publicatie. Niet elk recept pakt even goed uit. Er is ook nog geen nieuwe BBM, terwijl ik juist bezig was om meer broodrecepten te verzinnen. Van uitproberen is het nog niet gekomen, helaas.

De nieuwste recepten, Hongaarse zuurkoolschotel en Dersa chili, zijn behoorlijk pittig. Daar had ik de laatste tijd trek in. Binnenkort zal ik weer wat minder pittige recepten proberen, om het een beetje in balans te houden.

Read more...
 

Het einde van een BBM

E-mail Print PDF

Het gebeurt niet vaak, dat ik op zaterdagochtend voor 7 uur opsta. Vandaag was zo'n dag. Als het zo'n dag is, dan gebeurt het niet vaak, dat ik al voor half 8 de keuken inga. Sterker nog, ik kan me niet eens herinneren dat ik ooit zo vroeg de keuken ingegaan ben. En dat gebeurde vandaag. Ik wilde vandaag 2 broden bakken: een variant op een focaccia en een idee voor eenĀ  paasbrood. Half 8 ging de BBM (broodbakmachine) aan voor het eerste brood.

De focaccia is natuurlijk een plat brood, dat normaal in de oven gebakken wordt. Maar als je de smaak ervan naar een gewoon brood brengt, dan moet het toch ook in de BBM kunnen. Dit smaak bestond in dit geval uit olijfolie in plaats van boter en olijven, zongedroogde tomaten, rozemarijn en walnoten toegevoegd op de beep.

Read more...
 

Dersa chili

E-mail Print PDF

Het is zondag even na zes uur. "Wat eten we?" Ik dacht dat er preitaart op het programma stond, maar dat zou te lang duren. De winkels waren zojuist gesloten en dan moet je wat verzinnen. Koelkast open, voorraadkast open, internet erbij gehaald. Het resultaat is het volgende gerecht geserveerd met rijst en een salade van paprika, komkommer, tomaat en walnoten. We waren het erover eens dat het pittig te noemen is en dat wil heel wat zeggen bij ons. Ik heb dus maar "naar smaak" achter de chilipepers gezet.

Dersa is een pikate saus uit Algerije en Marocco, gemaakt van chilipepers, knoflook, komijn en olijfolie. De combinatie bonen, ui, tomaat en chilipeper is de basis voor een goede chili. Daarom heeft het gerecht de naam Dersa chili gekregen.

Ingredienten

Read more...
 

Ingredienten

E-mail Print PDF

Ik ben weer aan een groot project begonnen: het vastleggen van alle ingredienten. Op die manier kan je uiteindelijk recepten vinden op basis van een ingredient. Daarnaast komt er dan ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld extra informatie over een ingredient op te nemen en vanuit de recepten naar een ingredient te verwijzen. Het kan alleen wel even duren voordat alle ingredienten verwerkt zijn. Het blijft namelijk handwerk.

 


Page 4 of 6