Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Recepten Soep Erwtensoep

Erwtensoep

E-mail Print PDF
User Rating: / 2
PoorBest 

Ik ben geen echt soepmens, maar erwtensoep (of zoals wij dat zeggen Egtesoep) vind ik heerlijk. Dan wel originele, oer-Hollandse snert, geen bouillon waar wat erwten tussen de andere ingredienten drijven. Heel lang heb ik het niet gegeten, omdat ik niet wist hoe ik het klaar moest maken. Gelukkig kreeg ik toen een inventieve vriendin, die haar niet-vegetarisch soep, veganiseerde. Bij deze dus haar recept.

Probeer de knolselderij niet eerst te schillen en dan pas in plakken te snijden. Dat is onbegonnen werk. Uit ervaring weet ik dat dit veel sneller gaat. In plaats van (een deel van) de spliterwten kunnen ook hele erwten gebruikt worden, maar die moeten eerst een nacht geweekt worden.

Ingredienten

Bereidingswijze

Knolselderij in plakken van 7 mm snijden, schil van de plakken afsnijden en de plakken in blokjes snijden. Wortel schrappen en over de lengte halveren. Beide helften in (halve) plakjes snijden. Plakjes niet al te dun maken. Aardappel schillen en in kleine blokjes snijden. Preien in ringen snijden en wassen.

Bouillon en water (dus eigenlijk verdunde bouillon) met de groenten en erwten aan de kook brengen en minimaal 1 uur zachtjes laten koken. Af en toe heel goed omroeren, anders brandt de soep aan bij de bodem.

Peterselie en selderij grof hakken en door de soep roeren. Op smaak brengen met zout en peper en eventueel wat water toevoegen als de soep te dik is.

Opmerkingen

De soep kan opgediend worden met roggebrood en (rook)kaas.

Maak de soep, als het kan, een dag voordat deze opgediend wordt. Wel voorzichtig opwarmen en regelmatig roeren, omdat de soep nu extra snel geneigd is om aan te branden.

 

Keukenrecepten
Jaan.be - De Vlaamse zoekmachine

Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.