Toegegeven, bouillon komt bij mij vaak uit een blokje of een potje. Ik heb (lees neem) niet de tijd om het zelf te maken. Toch is zelfgemaakt veel lekkerder (natuurlijk). Het is ook niet veel werk, het kost alleen veel tijd.
Ingredienten
- 1 ui
- 1 prei
- 2 wortels (of 1 grote)
- 2 stengels bleekselderij
- 1/2 rode paprika
- 4 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 dl witte wijn
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 1 tl basilicum
- 1 tl oregano
- 1 tl paprikapoeder
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl zout
- 1 tl peper
- 9 dl warm water
Bereidingswijze
Ui, prei, wortel, bleekselderij en paprika in grove stukken snijden. Prei wassen. Knoflook pletten. Olijfolie verhitten in een grote pan. Groenten toevoegen en 2 minuten fruiten. Af en toe omscheppen. Wijn toevoegen en 2 minuten laten koken. Af en toe omscheppen. Gedroogde kruiden toevoegen, laurierblad fijnknijpen en toevoegen. Zout, peper en water toevoegen en roerend aan de kook brengen. Op laag vuur met deksel op de pan 90 minuten zachtjes laten trekken.
Bouillon zeven en zoveel mogelijk vocht uit de groenten drukken. Dit gaat het makkelijkste als de groenten in delen in de zeef gedaan worden.
Het resultaat in ongeveer 9 dl bouillon.