Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Eet smakelijk
Eet smakelijk

Op weg naar Kerst 2017: vegetarisch of veganistisch gourmetten

E-mail Print PDF

Wij eten elke kerst "pannetjes". Gourmetten dus. Het is een traditie en als vegetariër ga ik daar in mee. Ik was heel lang aangewezen op raclette, omdat de plaat niet vegetarisch is. Tot ik het gewoon zat was. Ik kocht een grillplaat en ging andere dingen klaarmaken. Vaak bedenk ik pas vlak voor kerst wat ik wil eten en soms bepaal ik pas in de keuken hoe het precies gemaakt wordt.

Niet alles wat ik geprobeerd heb was een succes. Tempeh bakken was geen succes. Ik had, volgens een tempeh-bacon-recept, dunne plakjes gesneden, omdat die een marinade zo goed als mogelijk op kunnen nemen, maar uiteindelijk verbrande de tempeh, omdat de plaat te heet is. Anders als bij bijvoorbeeld tahoe is er geen vocht dat wegdampt tijdens het klaarmaken. Op een bakplaat is er ook geen olie waarin iets gebakken kan worden.

Dit jaar heb ik oesterzwammen, tahoe, courgette, zwarte bonen en minimais gekocht. Ik heb ook nog extra tahoe en tempeh in voorraad, omdat ik vandaag niet alles heb opgebruikt.

De oesterzwammen krijgen een marinade van olijfolie, limoensap, gember, knoflook, bosui, dille en lomboks. Alles wordt superfijn gesneden (waarschijnlijk in het bakje van de staafmixer), zodat de smaken goed in kunnen trekken.

De tahoe ga ik eerst goed uit laten lekken en dan in dunne plakjes snijden. Die plakjes ga ik marineren in sojasaus en water en misschien voeg ik er nog wat venkelpoeder en wat pittige specerijen aan toe. Door dat de dag ervoor te doen, kan de marinade goed in de tahoe trekken.

Voor de courgette en de minimais ga ik knoflookolie maken. Ik neem olijfolie en knoflook en ga die een minuut of 10 heel zacht verwarmen. De courgette ga ik in plakjes snijden en de minimais laat ik heel. Beide ga ik marineren met de olie.

Van de zwarte bonen ga ik burgertjes maken met besan en een puree van maiskorrels, ui, knoflook en jalapeno. En misschien gaat er nog wat komijn, koriander en oregano door.

Het restje tahoe (1/2 blok) ga ik met olie en old bay seasoning marineren. Gewoon als experiment. Misschien met wat citroensap en Chinese kookwijn. De seasoning heb ik gemaakt tijdens de vegan challenge.

Het restje tempeh (1/2 plak) heeft vooralsnog geen bestemming. Ik kijk hoeveel ik heb als ik klaar ben met voorbereiden en bedenk dat misschien nog wat.

 

Goulashsoep en amandel panna cotta

E-mail Print PDF

Op verzoek aten we vandaag goulashsoep met mini-saucijzenbroodjes van Binnenstebuiten en ik wilde vegan panna cotta van fine dining lovers als nagerecht proberen. Het werd niet het succes waar ik op hoopte.

De soep was erg dun en vooral erg zoet. Ik was een eeuwigheid kwijt aan het snijden en dat was het eigenlijk niet waard. De bietensla die erbij zat voegde wat mij betreft niet veel toe. Wel lekker, maar nog meer zoet en een beetje zuur. Voor de vulling van mijn broodjes ging ik voor linzen en berberekruiden. Dat was wel succesvol in de zin van: het was best pittig.

Read more...
 

Snert en roti

E-mail Print PDF

Een zondag van uitersten en een keuken vol eten. Eerst besloot ik rookworst te gaan maken, daarna moest er erwtensoep gestart worden en vervolgens moest er nog roti gemaakt worden. Na het eten zijn de pannen van de soep weer op het gas gegaan. Resultaat: 2 pannen (12 liter) erwtensoep, 2 pannen roti en een heleboel rookworst.

 

Read more...
 

Op weg naar Kerst 2017: vegetarisch of veganistisch Kerstdiner

E-mail Print PDF

Het is weer bijna december en dus komt "het probleem" Kerstdiner er weer aan. Wat eet je als vegetariër/veganist? Eet de hele tafel hetzelfde of moet je voor 1 persoon iets aanpassen? Wordt het een meergangendiner of gourmetten?

Voor een meergangendiner ben ik uitgegaan van 4 gangen: voorgerecht, soep, hoofdgerecht en nagerecht. Je kan natuurlijk meer gangen toevoegen, maar zorg er dan voor dat de porties niet te groot worden en er ook wat lichte gangen tussen zitten, anders haakt iedereen halverwege af.

Voor het voorgerecht zou ik gaan voor auberginerolletjes met hummus. Je kan het klaarmaken tot het moment van doorwarmen en dat doorwarmen iets langer vlak voor opdienen doen. De hummus kan je enkele dagen eerder maken, of eventueel gewoon in de winkel kopen en de "napolitano" er aan toevoegen.

Read more...
 

Paprikalasagne

E-mail Print PDF

Na de vegan challenge ben ik veganistischer gaan eten, maar ben ik niet meer helemaal veganistisch. De ei in de lasagnevellen maakten vandaag niet helemaal veganistisch, maar de bechamelsaus is dat wel. Tussen de bladen: kant en klare sugo en een mengsel van linzen, doperwten, ui, wortel, knoflook, champignons en paprika.

Paprikalasagne

 

Read more...
 


Page 2 of 9

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.