Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Eet smakelijk
Eet smakelijk

Stamppot gaat nooit vervelen

E-mail Print PDF

Ik ben gek op stamppot. Boerenkool, zuurkool, andijvie en hutspot komen allemaal meerdere keren per winter langs. Maar ik wilde wel eens wat anders. Wat zoekwerk leerde me dat je eigenlijk zo ongeveer alles kan stampen. Dit keer werd het stamppot met witte kool, prei en puntpaprika.

Naast de stamppot heb ik ook een soort van ballen gemaakt. Die waren redelijk, maar er moet nog wat aan het recept gesleuteld worden. De basis van geprakte kikkererwten en gluten en ketjap, olijfolie en fond was erg nat, ondanks de toevoeging van paneermeel en 2 beschuiten. Ook na lang kneden ontstond er niet echt een deeg, zoals ik had verwacht. Dat kan aan de gluten gelegen hebben. Ik had vital wheat gluten nodig en ik heb gluten van een Chinese toko gebruikt. Geen idee of dat hetzelfde is. Gluten was het enige op de verpakking dat ik kon lezen.

Uiteindelijk kreeg ik toch een redelijk samenhangende massa waar ik ballen van kon maken. Die heb ik rondom aangebakken in olijfolie en daarna gekookt in het restant van de fond en wat water. Tip: gooi geen vocht bij kokende olie. Dat wist ik natuurlijk wel, maar dat was ik even vergeten. Ach, de keuken moet toch gedweild worden. Het resultaat was 7 grote ballen (ze werden nog wat groter tijdens het koken. De smaak was goed, maar de bite kon beter.

Read more...
 

Eindelijk weer eens een nieuw recept

E-mail Print PDF

Ik kook vrij vaak. Daarbij probeer ik regelmatig nieuwe dingen uit. Al is dat een stuk minder regelmatig geworden. Meerdere recepten leken op papier (of beter gezegd, op het beeldscherm) lekker, maar waren in werkelijkheid niet te eten. Gezinsleden kwamen openlijk in opstand en ik beperkte me steeds meer tot uitgeprobeerde recepten of vleesvervangers.

De laatste tijd zaten er echter een paar lekkere probeersels bij, waarvan ik de eerste maar direct geplaatst heb: Sojablokjes in tomatensaus. Niet alleen omdat het boven verwachting lekker was, maar ook omdat ik voor het eerst sojabrokjes gebruikte. Die zijn mijn nieuwe BFF. Ik had er geen positieve verwachting bij, maar dat bleek enorm mee te vallen.

De brokjes kocht ik bij de toko in een plastic zakje met 100 gram. Ze zijn zonder smaak. In een grote toko heb ik ze ook gezien met toegevoegde smaak, maar dat lijkt me helemaal kunstmatig. Het ziet er een beetje uit als hondenbrokjes en volgens "internet" moeten ze 20 tot 25 minuten koken in water of bouillon. Niet bij mij dus. Ik heb ze in een snelle tomatensaus gegooid en gewoon iets van 40 minuten laten pruttelen. Daarna was de saus nog erg dun, dus die heb ik nog even in laten koken.

De brokjes waren zacht, maar niet zo zacht als tahoe. er zat een bepaalde taaie bijt in die me wel beviel. Zijn ze lekker. Gekookt in water weet ik niet, maar dat lijkt me niet. Gekookt in tomatensaus wel. De brokjes nemen de smaak op en dat beviel wel.

Ik had 2 zakjes gekocht en er maar 1 gebruikt. Binnenkort ga ik dus nog iets anders uitproberen, bijvoorbeeld koken in bouillon en daarna bakken of gebruiken in een roerbak. Of ik maak er spiesjes van. Het zou ook prima kunnen zijn met pindasaus bij nasi.

Ik zal nog eens door mijn archief bladeren en kijken of er andere "best wel goede" recepten bij zitten, zodat de verzameling op deze website weer eens wat groeit. Dat mag best weer eens na anderhalf jaar zonder toevoegingen.

 

Op z'n Grieks

E-mail Print PDF

Afgelopen week hadden we Grieks afgehaald bij een restaurant. Dit weekend wilde ik proberen die (uitstekende) maaltijd te overtreffen. Wat rondkijken op internet leverde een leuke basis voor de maaltijd. Wat eigen inbreng maakte het geheel af. In de keuken werd er vervolgens het een en ander geschrapt, omdat de hoeveelheid eten veel te groot werd voor 2 personen.

Read more...
 

Tivall Balletjes

E-mail Print PDF

Bij de AH waren er Tivall producten ind e aanbieding: 2 voor de prijs van 1. Als enige vegetariër in een niet-vegetarisch huishouden heb ik vaak "iets erbij" nodig. Alleen een bord zuurkoolstamppot is een beetje karig. Dan moet het ook nog eens makkelijk en vooral snel klaar zijn, omdat ik als ik thuis kom niet de tijd heb om uitgebreid te koken. Reden genoeg voor mij om eens de balletjes uit te proberen.

Read more...
 

Op weg naar Kerst

E-mail Print PDF
User Rating: / 2
PoorBest 

Het is eind november, dus is het is weer tijd om aan de feestdagen te gaan denken. Enkele jaren terug heb ik de traditie om 1 dag een uitgebreid Kerstdiner te serveren weer in ere hersteld. Dat betekent een dag (of langer) in de keuken staan om alles klaar te maken. Het betekent ook een maand (of langer) nadenken over wat er op het menu komt te staan.

Read more...
 


Page 7 of 9

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.