Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Blog

Budget Vegan: bruine bonensoep

E-mail Print PDF

Met een beperkt budget toch lekker eten? Probeer dan eens deze bruine bonensoep met afbakbroodjes om het compleet te maken. Zeker voldoende voor 4 personen, misschien wel voor 6. De ingrediënten en (ongeveer) hun prijs:

1 ui 0,10
2 el zonnebloemolie 0,06
5 tenen knoflook 0,16
1 rode paprika en 1 groene paprika samen 0,75
1 el paprikapoeder 0,16
1 el sambal 0,07
1 blik tomaten 0,40
2 blikken bruine bonen 1,60
1 groentebouillonblokje 0,09
1 dl rode wijn 0,40
2 el tijm 0,40
4 aardappelen 0,60
150 gr sperziebonen 0,73
6 afbakbroodjes 0,49

Alles bij elkaar 6,01 Euro (januari 2018). Het kan waarschijnlijk nog iets goedkoper als je naar budgetsupermarkten gaat.

Read more...
 

Dagje Hollands en dagje Indonesisch

E-mail Print PDF

2 dagen achter elkaar lekker gegeten voor niet te veel geld. De eerste dag Hollands: stamppot van rode biet, veldsla, feta en hazelnoten. De tweede dag tahoe in pittige ketjapsaus, boontjes in pindasaus en rijst.

De stamppot bevat eigenlijk wat de naam zegt. Aardappelen gaarkoken en tot puree stampen. Blokjes gekookte rode biet (500 gram) erdoor roeren. 150 gram veldsla grof hakken, 200 gram feta verkruimelen en 100 gram hazelnoten grof hakken. Veldsla, feta en hazelnoten door de stamppot roeren tot de veldsla slap geworden is. Op smaak brengen met peper en klaar.

 

Read more...
 

Tortelloni met courgettesaus

E-mail Print PDF

Verse pasta en pastasaus was in de aanbieding. Normaal kopen we dan pasta en maken we er zelf een saus bij. Meestal tomatensaus of een roomsaus met paddenstoelen. Omdat de courgette ook in de bonus was, besloot ik eens iets anders te maken: courgettesaus. Het kiezen van de pasta was niet moeilijk: tortelloni gevuld met ricotta en noten. Voor de saus was ik wat langer bezig.

Read more...
 

Op weg naar Oud en Nieuw 2017

E-mail Print PDF

Het duurde ruim 3,5 uur, maar ze zijn er weer. Met dank aan coquinaria.nl en allrecipes.nl voor de recepten. Met het dubbele recept voor oliebollen heb ik 3 Boerenbonte slaschalen vol gebakken. Met het dubbele recept voor appelbeignets heb ik 6 appels, 4 bananen en 5 mandarijnen kunnen bakken.

Morgen komen daar nog de salades bij. Ik ga de tahoesalade of de eiersalade maken en een vegetarisch huzarensalade, waarvan ik het recept nog moet bedenken. Misschien maak ik ook de kikkererwtensalade. Op die manier is er af en toe een hartig bordje tussen alle zoetigheid mogelijk. Gewoon een paar schepjes van elke salade en wat stokbrood erbij.

Eten doen we traditioneel niet op Oudejaarsavond, althans niet een iedereen aan tafel. Iedereen pakt wat hij of zij lekker vindt, als diegene trek krijgt. Daar ga ik wel een beetje verandering in aanbrengen, want ik ga een veldslasoep maken. Ook hiervan is het recept nog niet helemaal vastgesteld.

 

Op weg naar Kerst 2017: vegetarisch of veganistisch gourmetten

E-mail Print PDF

Wij eten elke kerst "pannetjes". Gourmetten dus. Het is een traditie en als vegetariër ga ik daar in mee. Ik was heel lang aangewezen op raclette, omdat de plaat niet vegetarisch is. Tot ik het gewoon zat was. Ik kocht een grillplaat en ging andere dingen klaarmaken. Vaak bedenk ik pas vlak voor kerst wat ik wil eten en soms bepaal ik pas in de keuken hoe het precies gemaakt wordt.

Niet alles wat ik geprobeerd heb was een succes. Tempeh bakken was geen succes. Ik had, volgens een tempeh-bacon-recept, dunne plakjes gesneden, omdat die een marinade zo goed als mogelijk op kunnen nemen, maar uiteindelijk verbrande de tempeh, omdat de plaat te heet is. Anders als bij bijvoorbeeld tahoe is er geen vocht dat wegdampt tijdens het klaarmaken. Op een bakplaat is er ook geen olie waarin iets gebakken kan worden.

Dit jaar heb ik oesterzwammen, tahoe, courgette, zwarte bonen en minimais gekocht. Ik heb ook nog extra tahoe en tempeh in voorraad, omdat ik vandaag niet alles heb opgebruikt.

De oesterzwammen krijgen een marinade van olijfolie, limoensap, gember, knoflook, bosui, dille en lomboks. Alles wordt superfijn gesneden (waarschijnlijk in het bakje van de staafmixer), zodat de smaken goed in kunnen trekken.

De tahoe ga ik eerst goed uit laten lekken en dan in dunne plakjes snijden. Die plakjes ga ik marineren in sojasaus en water en misschien voeg ik er nog wat venkelpoeder en wat pittige specerijen aan toe. Door dat de dag ervoor te doen, kan de marinade goed in de tahoe trekken.

Voor de courgette en de minimais ga ik knoflookolie maken. Ik neem olijfolie en knoflook en ga die een minuut of 10 heel zacht verwarmen. De courgette ga ik in plakjes snijden en de minimais laat ik heel. Beide ga ik marineren met de olie.

Van de zwarte bonen ga ik burgertjes maken met besan en een puree van maiskorrels, ui, knoflook en jalapeno. En misschien gaat er nog wat komijn, koriander en oregano door.

Het restje tahoe (1/2 blok) ga ik met olie en old bay seasoning marineren. Gewoon als experiment. Misschien met wat citroensap en Chinese kookwijn. De seasoning heb ik gemaakt tijdens de vegan challenge.

Het restje tempeh (1/2 plak) heeft vooralsnog geen bestemming. Ik kijk hoeveel ik heb als ik klaar ben met voorbereiden en bedenk dat misschien nog wat.

 


Page 2 of 15

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.