Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Eet smakelijk Blog Budget Vegan: Hutspot

Budget Vegan: Hutspot

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Wij zijn gek op stamppot en eten het in de winter vrijwel wekelijks wel een keer. Hutspot is daarvan een van de meest geliefde. Het is makkelijk te maken met een zak kant-en-klare groenten, maar dat is duurder. Zelf schoonmaken en snijden is veel meer werk, maar wel goedkoper. Gelukkig heb ik een keukenmachine, die het snijwerk in no time uitvoert. Bovendien kunnen we de hoeveelheden ook nog eens naar onze eigen wens samenstellen. Wat heb je nodig?

  • 2,5 kg aardappelen 2,40
  • 1,25 kg wortelen 1,09
  • 1,25 kg uien 0,68

Voor 4,17 Euro heb je dus een flinke pan vol. Er moet alleen nog wel wat bij, natuurlijk.

Hutspot maken kan iedereen. Aardappelen schillen en in blokjes snijden. In de pan doen, wat zout toevoegen en vrijwel onder water zetten. Wortels schoonmaken en in stukken snijden. Daar moet je niet moeilijk overdoen. Gewoon in de lengte halveren en in halve plakjes snijden. En die hoeven niet allemaal gelijk te zijn. Wortel op de aardappelen in de pan doen. Uien schoonmaken en in halve ringen snijden. Ook dat hoeft niet allemaal even gelijk. Uien op de wortel in de pan. Alles aan de kook brengen en koken tot de aardappelen gaar zijn. Afgieten en dat is het lastigste, want het is toch een behoorlijk aantal kilo's dat je om moet keren. En tenslotte pureren. Dat kan met een stamper, maar met een mixer met deeghaken is veel makkelijker. Ik laat de pan altijd op laag vuur staan, zodat het nog wat droger kan worden.

Dan nog iets erbij. Voor 1,79 heb je een blok tahoe, dus voor 2,70 heb je zeker genoeg voor 4 personen. In flinke stukken snijden en even in olie bakken. Niet echt om het gebakken te krijgen maar meer om er nog wat vocht uit te krijgen. Dan een flinke lepel bloem en de nodige kruiden erbij doen. Even omscheppen en dan (flink wat) ketjap erbij doen. Even wachten en dan alles onder water zetten. Anti-spatdeksel erop en rustig een half uur in laten koken. Wel af en toe even omscheppen. Het resultaat is tahoe in een dikke saus.

Nu den je waarschijnlijk: "Dat is wel heel vaag." Dat komt voornamelijk omdat ik dit vaak klaarmaak, maar nooit hetzelfde. De kruiden zijn vaak een mix van cayennepeper, chilipoeder, paprikapoeder, koriander, komijn en gember. Het mag best pittig zijn naast de hutspot en het is een kwestie van uitproberen wat je het lekkerste vindt.

Om verder te besparen koop ik de aardappelen vaak als ze in de aanbieding zijn groot in, denk aan 10 tot 20 kilo. Ze komen toch wel op. Ook wortelen en uien blijven wel even goed en zijn voor heel veel andere dingen te gebruiken.

 

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.