Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Eet smakelijk Blog Budget Vegan: bruine bonensoep

Budget Vegan: bruine bonensoep

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Met een beperkt budget toch lekker eten? Probeer dan eens deze bruine bonensoep met afbakbroodjes om het compleet te maken. Zeker voldoende voor 4 personen, misschien wel voor 6. De ingrediënten en (ongeveer) hun prijs:

1 ui 0,10
2 el zonnebloemolie 0,06
5 tenen knoflook 0,16
1 rode paprika en 1 groene paprika samen 0,75
1 el paprikapoeder 0,16
1 el sambal 0,07
1 blik tomaten 0,40
2 blikken bruine bonen 1,60
1 groentebouillonblokje 0,09
1 dl rode wijn 0,40
2 el tijm 0,40
4 aardappelen 0,60
150 gr sperziebonen 0,73
6 afbakbroodjes 0,49

Alles bij elkaar 6,01 Euro (januari 2018). Het kan waarschijnlijk nog iets goedkoper als je naar budgetsupermarkten gaat.

De ui is een gemiddelde ui uit de grootst mogelijke zak. Heb je veel kleine uien, neem er dan 2. Soms zijn er aanbiedingen met extra grote zakken, bijvoorbeeld 5 kilo. Koop die! Ze komen toch wel op.

De paprika's komen uit een zak buitenbeentjes van de AH. Ja, ze hebben een vreemde vorm of ze zijn klein, maar voor de kwaliteit maakt dat niet uit. Ik heb een kwart zak (250 gram) gerekend. Je houdt dan veel over, maar die kan je in andere gerechten wegwerken. Het is niet noodzakelijk om een rode en een groene te gebruiken, een gele of oranje kan ook. Gebruik wat je kan krijgen.

De aardappelen komen uit voordeelzakken. Grote zakken zijn vaak veel goedkoper dan hetzelfde gewicht in kleine zakken en die aardappelen komen makkelijk op, zelfs als je in je eentje bent. Zijn ze in de aanbieding? Neem 2 voordeelzakken!

De sperziebonen komen ook uit een voordeelzak. De rest van de zak gebruik je makkelijk in ander gerecht. Uit de diepvries zijn ze nog goedkoper.

Neem hele tomaten uit blik, die zijn beter dan tomatenblokjes (tip van Jamie Oliver). Er zijn meerdere manieren om ze klein te maken. Een voor een uit het blik halen en fijnknijpen is de makkelijkste, maar kijk dan wel uit waar het sap naar toe kan gaan.

De wijn is niet echt nodig, maar wel lekker. De alcohol kookt voor een groot deel weg, maar de smaak blijft achter. De rest van de fles kan je opdrinken of in andere gerechten, bijvoorbeeld sausen, verwerken. Wijn is vaak in de aanbieding, maar ook zonder aanbieding betaal je voor sommige wijnen maar 3,50 Euro voor een liter.

Het bouillonblokje en (een deel van) het water kan je ook vervangen door zelfgemaakte bouillon. Dat maakt het niet direct goedkoper, tenzij je de bouillon van groenterestjes maakt. Dat doe je zo. Als je groenten schoonmaakt, dan doe je het afval, ontdaan van zand en ander vuil, in een zak of bak in de vriezer. Ook aardappelschillen en steeltjes van de champignons kunnen erbij, maar probeer wel een gevarieerde mix te maken. Als je genoeg restjes hebt, dan doe je ze 1 op 1 met water in een pan (dus 1 liter bij 1 kilo restjes) en laat je het een uurtje zachtjes koken. Zeven en de bouillon kan je gebruiken, kort bewaren in de koelkast of lang bewaren in de vriezer.

In plaats van afbakbroodjes kan je natuurlijk ook gewoon brood nemen. Of probeer eens Fries roggebrood.

 

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.