Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Eet smakelijk Blog Op weg naar Kerst 2017: vegetarisch of veganistisch gourmetten

Op weg naar Kerst 2017: vegetarisch of veganistisch gourmetten

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Wij eten elke kerst "pannetjes". Gourmetten dus. Het is een traditie en als vegetariër ga ik daar in mee. Ik was heel lang aangewezen op raclette, omdat de plaat niet vegetarisch is. Tot ik het gewoon zat was. Ik kocht een grillplaat en ging andere dingen klaarmaken. Vaak bedenk ik pas vlak voor kerst wat ik wil eten en soms bepaal ik pas in de keuken hoe het precies gemaakt wordt.

Niet alles wat ik geprobeerd heb was een succes. Tempeh bakken was geen succes. Ik had, volgens een tempeh-bacon-recept, dunne plakjes gesneden, omdat die een marinade zo goed als mogelijk op kunnen nemen, maar uiteindelijk verbrande de tempeh, omdat de plaat te heet is. Anders als bij bijvoorbeeld tahoe is er geen vocht dat wegdampt tijdens het klaarmaken. Op een bakplaat is er ook geen olie waarin iets gebakken kan worden.

Dit jaar heb ik oesterzwammen, tahoe, courgette, zwarte bonen en minimais gekocht. Ik heb ook nog extra tahoe en tempeh in voorraad, omdat ik vandaag niet alles heb opgebruikt.

De oesterzwammen krijgen een marinade van olijfolie, limoensap, gember, knoflook, bosui, dille en lomboks. Alles wordt superfijn gesneden (waarschijnlijk in het bakje van de staafmixer), zodat de smaken goed in kunnen trekken.

De tahoe ga ik eerst goed uit laten lekken en dan in dunne plakjes snijden. Die plakjes ga ik marineren in sojasaus en water en misschien voeg ik er nog wat venkelpoeder en wat pittige specerijen aan toe. Door dat de dag ervoor te doen, kan de marinade goed in de tahoe trekken.

Voor de courgette en de minimais ga ik knoflookolie maken. Ik neem olijfolie en knoflook en ga die een minuut of 10 heel zacht verwarmen. De courgette ga ik in plakjes snijden en de minimais laat ik heel. Beide ga ik marineren met de olie.

Van de zwarte bonen ga ik burgertjes maken met besan en een puree van maiskorrels, ui, knoflook en jalapeno. En misschien gaat er nog wat komijn, koriander en oregano door.

Het restje tahoe (1/2 blok) ga ik met olie en old bay seasoning marineren. Gewoon als experiment. Misschien met wat citroensap en Chinese kookwijn. De seasoning heb ik gemaakt tijdens de vegan challenge.

Het restje tempeh (1/2 plak) heeft vooralsnog geen bestemming. Ik kijk hoeveel ik heb als ik klaar ben met voorbereiden en bedenk dat misschien nog wat.

 

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.