Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Eet smakelijk Blog Andijviestamppot met tempeh

Andijviestamppot met tempeh

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Vegan challenge dag 4. Een dagje stamppot, in dit geval stamppot rauwe andijvie. Voorheen deed ik nog wel eens blokjes komijnekaas door de stamppot, maar daar ben ik een tijdje geleden al mee gestopt. Ik heb een tijdje gemaksproducten gebruikt (burgers of worsten), maar recent ben ik voornamelijk overgegaan op tempeh. Ik ben toen ook saus gaan maken, voornamelijk om de olie in de pan en de marinade op te maken.

Andijviestamppot

 

 

De stamppot maakte ik altijd al veganistisch. We deden er nooit boter en/of melk in. Wel altijd veel groenten. Bij ons hoef je de groenten niet te zoeken, hoogstens de aardappelpuree.

Het koken begint met de tempeh. Ik snij de tempeh in dunne plakjes en kook die een paar minuten. In de tussentijd maak ik de marinade in een bakje dat goed afgesloten kan worden en dat niet veel groter is dan de hoeveelheid tempeh. De samenstelling van de marinade wisselt per keer. Meestal zit er sojasaus en gerookte paprikapoeder in. Er verder wat ik tegenkom. In dit geval venkel, koriander, komijn, peper, tabasco, 5-kruidenpoeder en rijstazijn. En 2 sojasauzen, een donkere sojasaus en een sojasaus met paddenstoelenextract. Vanwege de sojasaus voeg ik geen zout meer toe. Tempeh uit laten lekken, in de marinade doen, bakje afsluiten en even goed schudden.

Ik bak de tempeh een paar minuten in olie, zonder marinade en in 1 laag. Ik had in dit geval 2 keer nodig om alle tempehplakjes te bakken. Van mij hoeft het niet super knapperig te worden. Na het bakken wat bloem in de pan. Dat doe ik volstrekt op gevoel. Even bakken en dan de rest van de marinade erbij en water tot de saus de juiste dikte heeft. Dan de tempeh weer erbij en doorwarmen tot de stamppot klaar is.

 

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.