Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Eet smakelijk Blog Broodje Oesih

Broodje Oesih

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Als enige vegetariër in het gezin probeer ik zoveel mogelijk mee te eten. De basis van de maaltijd is dan hetzelfde, alleen voeg ik iets vegetarisch toe waar de rest de vleeskant op gaat. Af en toe is dat niet mogelijk en vandaag was zo'n dag. Het enige dat we allemaal aten was stokbrood.

Toen ik begon met koken was dat Indonesisch. Tegenwoordig kook ik van alles van over de hele wereld, maar morgen staat het weer op het programma, dus afgelopen week heb ik een beetje rondgekeken naar wat ik klaar zou willen maken. En ik besloot er een Indonesisch weekend van te maken. Vandaag: een broodje oesih tempe. In Indonesië zal je deze combinatie niet tegenkomen. De basis is een stuk stokbrood. De onderkant wordt ingesmeerd met sambal tomat. Daarop oesih tempe en tenslotte atjar ketimoen.

 

 

De oesih heb ik van pisangsus gehaald (Oesih van Tempe). Dat recept is niet helemaal vegetarisch, dus de sambal terasi heb ik vervangen door 2 rode rawit zonder zaad. Ik kon de djerek poeroet blaadjes zo snel niet vinden, dus ik heb een vers salamblad gebruikt. En het wrijven heb ik aan de hakmolen van de staafmixer overgelaten. Na het toevoegen van de tempe heb ik alles aan de kook laten komen en daarna het vuur uitgedraaid. Een paar uur later, toen we gingen eten heb ik het weer opgewarmd.

De sambal tomat komt van 24 kitchen (sambal tomaat van oma Irene). Ik heb een half recept gemaakt. Ook dit recept was niet vegetarisch. De trassi heb ik vervangen door een gefermenteerde sojabonenpasta (amazing). Nou ben ik wel wat gewend qua pittigheid, maar dit was behoorlijk pittig. Ik heb alleen geen extra suiker toegevoegd.

De atjar ketimoen kwam ook weer van pisangsus (atjar). En dat heb ik eigenlijk klaargemaakt met de ingrediënten zoals het daar staat. Mijn atjar was alleen niet geel als hun foto. Op die foto staan ook hele kleine sjalotten, want ze zijn nauwelijks groter dan de stukjes komkommer. Ik heb 5 sjalotten gebruikt en die in 8 partjes gesneden. En ik heb het aantal lomboks teruggebracht tot 4. Dat leek me wel voldoende. En dat was het ook. Het smaakte prima.

Na 2 broodjes had ik wel genoeg gegeten. Er is dus nog wat over voor morgen. Dat wordt dus een lekkere lunch, brunch of misschien wel ontbijt.

 
Keukenrecepten
Jaan.be - De Vlaamse zoekmachine

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.