Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Eet smakelijk Blog Stamppot gaat nooit vervelen

Stamppot gaat nooit vervelen

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Ik ben gek op stamppot. Boerenkool, zuurkool, andijvie en hutspot komen allemaal meerdere keren per winter langs. Maar ik wilde wel eens wat anders. Wat zoekwerk leerde me dat je eigenlijk zo ongeveer alles kan stampen. Dit keer werd het stamppot met witte kool, prei en puntpaprika.

Naast de stamppot heb ik ook een soort van ballen gemaakt. Die waren redelijk, maar er moet nog wat aan het recept gesleuteld worden. De basis van geprakte kikkererwten en gluten en ketjap, olijfolie en fond was erg nat, ondanks de toevoeging van paneermeel en 2 beschuiten. Ook na lang kneden ontstond er niet echt een deeg, zoals ik had verwacht. Dat kan aan de gluten gelegen hebben. Ik had vital wheat gluten nodig en ik heb gluten van een Chinese toko gebruikt. Geen idee of dat hetzelfde is. Gluten was het enige op de verpakking dat ik kon lezen.

Uiteindelijk kreeg ik toch een redelijk samenhangende massa waar ik ballen van kon maken. Die heb ik rondom aangebakken in olijfolie en daarna gekookt in het restant van de fond en wat water. Tip: gooi geen vocht bij kokende olie. Dat wist ik natuurlijk wel, maar dat was ik even vergeten. Ach, de keuken moet toch gedweild worden. Het resultaat was 7 grote ballen (ze werden nog wat groter tijdens het koken. De smaak was goed, maar de bite kon beter.

Update van heel veel later: de gluten van de chinese toko zijn niet geschikt. Ik heb ondertussen seitanfix gevonden en dat geeft betere resultaten. De ballen heb ik niet meer geprobeerd, maar wel verschillende worsten en een rollade. Ik heb nog niet echt een vast recept.

 

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.