Vegatop

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Eet smakelijk Blog Op weg naar Kerst

Op weg naar Kerst

E-mail Print PDF
User Rating: / 2
PoorBest 

Het is eind november, dus is het is weer tijd om aan de feestdagen te gaan denken. Enkele jaren terug heb ik de traditie om 1 dag een uitgebreid Kerstdiner te serveren weer in ere hersteld. Dat betekent een dag (of langer) in de keuken staan om alles klaar te maken. Het betekent ook een maand (of langer) nadenken over wat er op het menu komt te staan.

Het voordeel van een Kerstmenu opstellen, is dat je lekker los kan gaan. 3 gangen is wel erg simpel, 4 of 5 is al leuker, maar waarom geen 6 of meer? Dat zijn dan natuurlijk geen enorm grote schotels, anders krijgt niemand het op. Het is de kunst om kleine gerechtjes te vinden en die allemaal op elkaar aan te laten sluiten. Daarbij komt dat je niet tijdens het diner in de keuken wilt staan, dus de gangen moeten makkelijk afgerond kunnen worden. Nog even snel iets opwarmen, of juist iets langer zachtjes opwarmen is goed, maar nog een hele gang koken vinden de gasten niet leuk.

Natuurlijk zorg je ook voor een aangename atmosfeer tijdens het diner. Zachte (Kerst)muziek op de achtergrond, kaarsen op tafel, sfeervolle servetten en eventueel een tafelkleed of loper. Pannen op tafel passen daar niet echt bij. Maak de borden zoveel mogelijk in de keuken op.

Het Kerstmenu heeft wat mij betreft maar 1 nadeel: vrijwel alle recepten zijn nieuw. Een enkele keer heb ik een recept al eerder gemaakt, maar meestal zijn het nieuwe recepten. Normaal heb ik namelijk niet de tijd om zolang in de keuken te staan. Ik hoop dus altijd maar dat een recept goed uitpakt en gelukkig is dat tot nu toe altijd wel gelukt.

Voor dit jaar ga ik voor een extra uitdaging. Voor het eerst wil ik het volledige Kerstmenu veganistisch maken. Dat is niet zomaar wat meer zoeken naar geschikte recepten, maar waarschijnlijk ook veel meer werk. Even een pakje bladerdeeg uit de vriezer van de supermarkt plukken gaat niet. Even een eitje gebruiken om iets te binden gaat niet. Even een gegrild plakje groente of een olijf vullen met wat kaas gaat niet. Van amuse tot nagerecht staan er nu 7 gangen in de steigers, maar ik ben er nog niet helemaal uit.

 

koken & tafelen algemeen


Op deze site worden vast cookies gebruikt. Er is geen accepteer-knop. Gebruik van de site betekent dat je de cookies accepteert.